måndag 2 november 2009

Annorlunda portornament

på Högbergsgatan i Helsingfors.

10 kommentarer:

 1. Uuh, kaupunkisuunnittelua parhaimmillaan. Onkos se neliapila vai joulutorttu...

  SvaraRadera
 2. Måste ju säga ett du har öga för detaljer!

  SvaraRadera
 3. Jag minns int i vilket sammanang det var men i nån episod av nånsorts doku-tv handlade det om gamla mönster och man jämförde olika variationer av swastikamönster. De gick omkring i London och tittade på en hel del hus, portar pelare och fasaddekorationer och fann swastika mönster i olika former. Man skulle tro att det sku finnas en hel del till här också? ...högst antagligen i sådana hus som är före WWII antar jag :)

  SvaraRadera
 4. I gången till vår innergård har någon, som inte är den skarpaste pennan i penalen, valt att lägga pelaren som är absolut jättetydliga penisar. Med testiklar. Eller sen ligger det en psykoanalytisk dimension i det hela. Eller ett insideskämt. Därom tvistar de lärde (och de som bor i vårt hus).

  SvaraRadera
 5. Du har rätt! Det där gallret bakom hakkorset är faschinerande!

  SvaraRadera
 6. Päivi: En mene sanomaan.

  Erica: Jup, ibland märker man saker.

  the freelancer´s fashionblog: Det är ju en gammal symbol. I Nepal ser man ju munkar med "svastikan" på ryggen. Men där betyder visst sol och är lyckobringande. Finska luftvapnen har eller hade hakkors på flygen eftersom den svenska baronen Eric von Rosen donerade ett flygplan 1918 till den vita sidan under inbördeskriget. Det flygplanet hade hans lyckoemblem ett blått hakkors mot en vit bakgrund och så blev det finska flygvapnets märke.

  smilla.papper.fi: du bor alltså i kukhuset?

  Tommix: Det är också fint.

  SvaraRadera
 7. I den norrøne kultur er hakekorset et tegn på at man kommer i fred ( var nok Hitlers tanke, i hans vridde tankegang )I norge har jeg og andre i Forn Sed jobbet med og fått utarbeidet en lov som gjør at det er straffbart å bruke hakekors og andre norrøne symboler i rasistisk sammenheng.(uten at det har hjulpet så mye)

  SvaraRadera
 8. jag tror det är straffbart i Finland också att använda det i rasistiska syften. men är inte helt säker.

  SvaraRadera
 9. Ja, kukhuset it is. Nu väcks dessutom en vild önskan att du vet huset i fråga och att den kallas kukhuset i allmän jargong!

  SvaraRadera
 10. Jag vet! Nuförtiden är det bara vldigt mycket tabu att använda den så att säga... man öär alltås knappast se så mycket av den symboler på efterkrigstida hus.

  SvaraRadera