fredag 29 januari 2010

Fick i uppgift att säga vem är vem i kändis sthlms mumindal! Vad tror ni? (hjälp mig!)

MUMINFAMILJEN OCH VÄNNER

Mumintrollet
Johan Glans

Han är ett älskat muminbarn med rund mage och rund nos, omväxlande ett barn som behöver sin mamma, och en modig hjälte som i ”Kometjakten” utan att blinka ger sig in i en livsfarlig strid med den farliga köttätande växten av släktet Ango stura, som hotar Snorkfröken.

Muminmamman
Pernilla Wahlgren

Hon har alltid sin handväska med sig. Där har hon allt som kan behövas i ett krisläge: plåster, magpulver och sånt. Ständigt lugn och ständigt närvarande brer hon smörgåsar, förlåter allt och låter familjens behov gå före allt annat. Men i ”Pappan och havet” ledsnar hon, målar sin egen trädgård på väggen i fyren och går in i den för att få vara i fred.

Muminpappan
Robert Aschberg

Han seglade i sin vilda ungdom på husbåten ”Haffs årkestern” (omskrivet i ”Muminpappans bravader”) med bästa vännen Fredriksson, Råddjuret och Joxaren. Han råkade ut för Hemulens Moster, en klippdass med ovanan att gnaga på allt, en självhärskare och ett Ö-spöke, som förgäves försökte skrämmas.

Snorkfröken
Michael Bindefeldt.

Hon har en vacker fotring och blir fullständigt förtvivlad när ett gäng elektriska hatifnattar råkar bränna av henne pannluggen. ”Enligt min mening är Snorkfröken storartat kvinnlig, gudomligt oskyldig, kurvig som Marilyn Monroe – om än på andra ställen – en av de mest älskvärda hjältinnor jag känt”, skriver den brittiska författaren Margery Allingham i förordet till Juhani Tolvanens ”Vid min svans!”, en bok om Muminserierna.

Lilla My
Sahara Hotnights

Hon är Mymlans minsta dotter, och så liten att hon gärna gräver sig in i nystan och sitter ovanpå bordet när hon äter. Hon är mycket saklig och klarar sig utmärkt på egen hand. När hon upptäcker vintern i ”Trollvinter” lär hon sig omedelbart åka i backarna på Muminfamiljens silverbricka, i en skiddräkt förfärdigad av tehuvan.

Snusmumriken
Magnus Carlson (weeping willows)

Han spelar munharmonika och tycker varken om ägodelar eller förbud. Han bor i ett tält och vandrar söderut om vintern, en ensam nomad. I ”Farlig midsommar” blir han plötsligt till sin förfäran familjefar åt tjugofyra skogsungar.

Too-ticki
Robyn

Hon är den enda som verkligen är direkt avritad ur verkligheten, med sin riktiga mössa och randiga tröja – hon är Tuulikki Pietilä, Tove Janssons livskamrat.

”Allt är mycket osäkert, och det är just det som lugnar mig”, säger Too-ticki i ”Trollvinter”.

Tofslan och Vifslan
Soran Ismail och Özz Nujen

De dyker upp i ”Trollkarlens hatt” och talar ett eget språk. De har med sig en kappsäck, visar det sig, en kungsrubin som är det vackraste någon har sett. De ”hittar” också Muminmammans handväska när den har kommit bort, och lämnar motvilligt tillbaka den. ”Men det var brasla att sovsla i de små fickslorna”, konstaterar Vifslan.

Filifjonkan
Blondinbella

Hon är rädd och pedantisk och vill ha allt i ordnade rader för att inte tappa kontrollen. Hon blir högst ogillande inför Muminfamiljens lätt kaotiska liv, där allt kan bli äventyr och man gömmer disken under sängen när man inte vill diska.

Hemulen
Leif Pagrotsky

Muminfamiljens vän är en tämligen fridsam Hemul, som först samlar frimärken och sedan växter. Han är fantasilös, ordnande och tråkig, och av någon outgrundlig anledning alltid klädd i klänning. I ”Trollkarlens hatt” råkar han ut för en aggressiv skock hatifnattar och måste klättra upp i en stolpe för att rädda sig.

Skidåkarhemulen
Johan Rheborg

Han finns bara i ”Trollvinter” och är en energisk vintersportare som dyker upp i Mumindalen och försöker inspirera alla att försöka sig på skidor, skridskor och annat. Han är gåpåig och tröttsam, men det finns absolut inget ont i honom. Han kan bara inte förstå varför inte alla vill ägna sig åt uppfriskande aktiviteter hela tiden.

Sniff
Alex Schulman

Han är ett litet djur som blir adoptivson i Muminfamiljen. Han är mycket rädd i böckerna, medan han i serierna tvärtom är den som driver på Mumin. Fast bara när det gäller att tjäna pengar. Sniff är hjälplöst kär i dyrbarheter som han helst vill ha för sig själv, vilket oftast ställer till det för honom.

Mårran Carolina Gynning

Hon är iskall och ensam. Hon dras till ljuset, men kommer hon åt det sätter hon sig bara på det så att det slocknar och fryser. Där hon drar fram fryser marken och alla växter. I ”Pappan och havet” följer hon efter Muminfamiljen till ön på en bro av is, och lär sig äntligen att se lampljuset utan att sätta sig på det.

11 kommentarer:

 1. Stinky då?! vem e de som ställer till det för muminfamiljen?

  SvaraRadera
 2. Haha! Genialt! Blev först orolig att du missat den klockrena Rheborg-Hemulen kopplingen när du gjort Pagrotsky till Hemulen, men Skidåkarhemulen går ju också bra. :) Finns det verkligen ingen Tomas Dileva i Mumindalen?

  SvaraRadera
 3. Maria: Jag vet inte. Därför skrev jag "hjälp mig!

  Erika: hemulen går ju iofs i klänning som di leva. hmm. Men hemulen agar inte kvinnor.

  SvaraRadera
 4. Maria: Vem förstör för alla i kändis sverige?

  SvaraRadera
 5. Kan inte Jonas Gardell vara Snorkfröken också? Stinky kunde ju kanske vara Katrin Zytomierska eller nån annan som bara klagar och dissar folk. Lilla My liknar på Noomi Rapace. Lill-Babs är väl den ultimata Muminmamman.

  SvaraRadera
 6. Det här e ju roastmaterial

  SvaraRadera
 7. Agar kvinnor?!? Det visste jag sannerligen inte att Di Leva gjorde! Trodde bara att han kallade dem för rymdblommor och kanske vattnade dem lite kärleksfullt med sin lilla vattenkanna.

  SvaraRadera
 8. Özz sku ju kanske ha vari de självklara valet. Hårig, luktar (säkert) lite, vill å får vara med de andra, men e ändå int riktigt välkommen. Sen ger han ju stand-up i sverigen lite dåligt rykte! ;) Men du hade ju ren en fin roll för honom sååå... Ska fortsätta fundera över alternativ!

  SvaraRadera
 9. Tjenis!
  Äntligen ett kreativt inlägg med salt och peppar! Mera sånhänt, spontana små skapelser! Jag känner till mindre än hälften av dessa Stockholms 'kändisar' men det var väl lite underhållande karaktärsbeskrivningar trots allt!

  SvaraRadera
 10. Hello alla. Tack för kommentarerna. Hemulen blev nu Di Leva och Lill Babs blev muminmamma.
  Trevligt veckoslut!

  SvaraRadera
 11. Hej, en liten detalj bara; snorkfröken har pannludd och inte pannlugg...

  SvaraRadera