måndag 16 augusti 2010

Pretty Please With Suger on Top.

Jag har lovat i min naivitet att köra ståupp i Köpenhamn men fattade inte riktigt att de ville att 80% av materialet skulle vara om Danmark och Danskar. Jag känner ingen dansk har aldrig riktigt varit i det landet. Så nu ber jag om hjälp. Känner ni till nån fakta man kunde göra sig lustigt över? Eller vet ni vad som helst med dem? Ajjo, jag skall köra giget på engelska. Tack mina fina vänner.

31 kommentarer:

 1. Har varit i Köpenhamn en gång (i våras) och la märke till hur många cyklar jag såg! Länktips: http://www.copenhagencyclechic.com/
  Utanför vårt hotell bakom tågstationen stod flickor i varje hörn och sålde sina tjänster.
  Kanske int så rolig fakta men men lycka till!

  Mia

  SvaraRadera
 2. "danskar är feta eftersom de sväljer så mycket av sina bokstäver" hörde jag av min danskalärare i språkskolan i danmark. Sen e danskarna lite galna i trafiken.
  Bodde i en familj i dk när jag var som utbyteselev där. Sade till mina tre "bröder" nåt på svenska, och bara den äldsta förtod mig. Han använde samma ord, samma ordföljd men talade sådär grötigt till sina småbröder, och de förstod hur bra som helst.

  SvaraRadera
 3. Det finns inga vägskyltar i Danmark. Skitjobbigt att försöka hitta fram.
  Vi såg på en film om Danmnakr på uni och där presenterade de Danmark som världens navel. Alla har en liten have (trädgård) och gillar att hygge sig (ta det lugn och mysa). Liksom norrmännen är hutfriska och vill gå på tur. Danskarna är fryntliga och glada, gillar smörrebröd och öl. Huj, här var det fördomar på löpande band...
  Ida

  SvaraRadera
 4. De e som finnar, snälla ända till de fått 2-5 öl i sig då låter det poff och de förvandlas till några riktiga jävlar.
  Tänker man efter e danskarna jävligt lika finnar, de tycker också det är skit kul att göra sig lustiga över svenskarna, de pratar riktigt risig engelska, lekar att de hade någon betydande roll i andra världskriget och medan vi har Mumin så har de Lego.

  SvaraRadera
 5. danskar är det lyckligaste folket enligt någon undersökning:P När ska du uppträda i köpenhamn, bor själv i Lund och skulle gärna komma och se på!:) lycka till!!

  -Lina

  SvaraRadera
 6. Cyklar, öl, cigaretter, flaggor, morgonsnaps!, vindkraftverk, räkneordsproblem. danska wienerbröd, stor hund, världsledande på spermaexport (sant)

  SvaraRadera
 7. Det som jag tycker om Danmark är det att om inte landet skulle finnas så tror jag att problemet med Östersjön inte skulle vara aktuell. Även om de nu egentligen själv också försökte göra något åt Östersjös situation då de hade alla dessa Muhammed-bilder i tidnigen.

  Så nära att alla fiskar i Östersjön skulle ha haft ett gott liv.

  SvaraRadera
 8. Aijo, de har ju Legoland. Så helt onödiga är de ju inte.

  SvaraRadera
 9. Solstollarna med danska wienerbröd med choklad... :)
  http://www.youtube.com/watch?v=OYbkPl-Oh2E

  SvaraRadera
 10. Läs Lena Sundströms bok: "Världens lyckligaste folk" (eller se i.a.f. filmen med samma namn). Där borde finnas gott om uppslag.

  SvaraRadera
 11. Guten Abend!

  - Tallsystemet känner du jo redan (såg en skämt om det på finska), det borde gå bra att dra ett liknanda till danskerna, förvåningsvis nok ÄR dom medvetna om hur dumt deras system är. :D

  - så finns det den här norska klippen om danskt språk som du kanske redan känner til; en del i Danmark känner den för övrigt, så kanske går det att skämta om "kamelåse": http://www.youtube.com/watch?v=s-mOy8VUEBk

  - det går oxå bra att dra vitser om svensker som inte fattar danska. Klassiska problemord som "rolig" (=lugn på danska), grine, frokost etc.

  - hygge är otrolig viktig. Det finns i motsats till mysig oxå som verb - "at hygge sig". Det bästa jag har sett i den samhangen var skiltet: "Protestmøde", (datum), (ställe), kl. 17.00, "kage og hygge f.o.m. kl. 16). Det var menad som ett vänster protestmöte från studerande och jag tyckte det var sjukt roligt att man protesterar kova, men ska först hygga sig med kaka.

  - pölser. Speciellt dom där äckliga röde pölser. Det fanns t.o.m. en "route de pölser" som dansk alternativ till den franska "route de vin": http://ekstrabladet.dk/kup/forbrug/article1235772.ece I Köpenhamns busser är symbolet för att mat inte är tillåten i bussen för övrigt två korv med ett rödt strek, medan det är i en stor del av länder som regel glass / pommes frites.

  - deras helliga DANKORT. Ett dansk kreditkortsystem. I en stor del av affärerna kan man bara betala med Dankort som är jäkla svårt att få som utlänning. Om man inte har Dankort är man ibland kört (om man rör sig utanför Ströget och andra turistområder). Tex på unis bibliotek kan man bara köpa kaffe med Dankort på kaffeautomaten, kontanter accepteras inte.

  Held og lykke!

  Anna

  SvaraRadera
 12. Ah jo, på Carlsberg var det streik för att dom anställde fick efter den nya reglen bara avnjuta EN öl per dag på arbeitstiden http://politiken.dk/indland/article941413.ece :D

  Anna

  SvaraRadera
 13. Jag har bott i Köpenhamn och danskarna är väldigt högljudda och "roffiga". De tar för sig och ingen bryr sig om att gamla damen i kassakön blir påtrampad. I Köpis cyklar alla och där ska man ha koll på trafikreglerna för annars får man höra många danska svordomar när man gör fel. Annars är Danmark ju ett mycket liberalt land, alla ska få göra som de vill; Christiania, man solar topless i parkerna mitt i stan, dricker mycket öl-> alkoholproblem. Danska språket skulle man ju kunna skämta om hur mycket som helst så som det låter, men det kan ju kanske vara svårt på engelska. Danska pensionärer far "på kryssning" till tyskland och köper "billig sprit" så som finnarna far till Estland.

  SvaraRadera
 14. Jag påpekade för min danska vän under en resa i Österrike att jag tycker danska påminner lite om tyska. Hennes spontana reaktion var "nei for fan!" Jag vet inte så mkt om Danmark men min egen erfarenhet från att ha jobbat med betalningsärenden i Skandinavien är att danskar är usla på att betala i tid till skillnad från svenskar och norrmän.

  SvaraRadera
 15. Jag ska väl kalla mig dansk (dubbelmedborgasskap som jag har) så jag kommer inte på något roligt. För danskar e jees. Min morfar (bestefar, kunde inte uttala det så jag sa "bette") prata danska och det blev lätt missförstånd. T.ex. morgenmad = frukost och frokost = lunch. Sen läste jag nångång att de som flyttar utomlands ifrån och vill ansöka om danskt medborgarskap måste först skriva en tent om Danmark. Good luck, knus!

  SvaraRadera
 16. Har bott en hel del år i Danmark och älskar landet och människorna här. De är öppna, sociala och älskar att "hygge sig". De är väldigt intresserade när man berättar var man kommer ifrån, men några saker tycker de är underligt med Finland. Midsommar; varför ska det firas på det sättet som det görs, och varför firar vi det på helt fel dag? Fazers blå; äter ni faktist blå choklad i Finland? Finlandssvenskar; vad skiljer er från riktiga finnar? Gröna kulor (efter första förskräckelsen tycker många dockatt det smakar gott). Karlska piråger, ärtsoppa, vappen osv osv. De håller stenhårt på att julgubben (julemanden) kommer från Grönland (alltså är han dansk). Av finska ting och saker så älskar de salmiakkikossu (ildvand = eldvatten, som det kallas här i kretsarna), att det finns BERG (det finns inga riktiga berg här i DK),mumintrollen, lakrits osv osv.
  Danskarna frågar och frågar tills de har fått veta vad de vill, här finns inget som heter pinsamma samtalsämnen. Man vänjer sig snabbt och blir likadan. Danskarna tycker om att festa, men blir inte lika aggressiva som finnarna när de blir fulla. Nej, de blir "hyggelige" och så hygger vi tillsammans.
  Språket är defintivt underligt, men ganska härligt när man väl har lärt sig det.Missförstånd blir det lätt, men det tar de ganska lätt på här. De tycker svenskatalande är underliga då vi "bollar idéer", för när danskarna boller så har de roligt i sänghalmen.
  Danskarna är bra på språk, och det satsas väldigt mycket på det i skolorna, vilket ju kan ses och höras väldigt tydligt på arbetsplatser osv.
  Danskarna älskar god mat, och mat är en väldigt seriös sak här i landet. De tycker man är märklig då man vill ha ett glas mjölk till maten.
  Vädret kan man inte lita på, det ändrar hela tiden och alla som inte är danskar suckar ideligen över att det hela tiden blåser i DK. Det gör det också.
  Danskarna älskar att provcera svenskar och tvärtom. Norrmännen får sig också en hel del. Här finns en massa roliga saker om Danmark, men också fakta:
  http://www.andrasidansundet.se/sida.asp?adressID=15
  Finnar finns det en del av i Danmark, vi har förstås våra egna "forum" på nätet och Facebook sidor var vi kan förundras över danskarna allt det vi vill, hitta andra finnar osv. Bland annat här: www.suomi.dk/tanska-lista-ohje.html.
  Man kan skoja och driva med danskarna ganska mycket, de betalar nog tillbaka på ett eller annat sätt, förr eller senare ;).

  SvaraRadera
 17. Det där "danskhetstestet" som Kira skriver om gäller inte alla (t.ex svensk och norsktalande). I provet finns 200 frågor om allt mellan himmel och jord, men man ska svara på 35 st + 5 dagsaktuella frågor. Lite exempel hittar ni här http://politiken.dk/skriv_til_politiken/article252637.ece
  Dankortet ja...visst älskar danskarna sitt dankort, men det börjar bli mer och mer allmänt att man kan betala med VISA eller andra internationella kort, också utanför Strøget.
  Danmarks kungafamilj är cool, speciellt den yngre generationen. Nu ska de få tvillingar också, så fina bilen får snart bytas ut mot buss

  SvaraRadera
 18. Danskarna har de märkligaste namn på sina "byer" : Sæd, Tarm, Bræk (spya), Lem, Helved,Øm, Blære (urinblåsa), Bredballe
  , Kællingeby (Käringbyn), Snave (hångla)
  Så har vi ju Paris och Rom också. + många många fler...ibland undrar man var det har gått fel...Vill ni besöka byarna och städerna med dessa underbara namn så hittar ni rätt väg genom att kolla på http://kort.eniro.dk/

  SvaraRadera
 19. När jag bodde i Danmark fascinerades jag ständigt av deras bruk av den danska flaggan, Dannebrogen. Fyller du år? Pynta din trädgård med små flaggor. Skall du skicka ett kort? Välj ett med flaggan på. Dags att dekorera något? Tarror med Dannebrogen piggar upp den tristaste yta etc etc. I all oändlighet. Även tex matprodukter är väldigt nationella - du äter DanEggs till morgånmål och torkar dina händer under en DanDryer. Efteråt betalar du allt med ditt Dankort.
  Att danskjarna är ilskna cyklister har redan konstaterats. Om du gör misstaget att sätta din fot över på cyklevägen plingar de ilsket och vrålar "du staaar på en cykel stiiii" eller motsvarande kommentar.
  Danskarna äter mycket snabbmat ute i gatubilden, tex på busshållplatser ser man oftast nån som tuggar på en pölse eller flute (baguette). Eller kage. Eller skildepadder (fyllda choko sköldpaddor).
  Men et dejligt land er det nok.

  SvaraRadera
 20. http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=3&ag=19&t=40&a=512

  SvaraRadera
 21. Flyg dit och reka läget. Eller tycker inte finnar om danskar? Danskar tycker inte om svenskar. Kolla in deras kungafamilj. Drottningen röker som skorsten och har tänder som sotare. De äter röd korv, går på tivoli, har vispad äggvita på glass, deras bästa musikgrupp är de där två lallande gamla gubbarna som vann eurovision någon gång på 90-talet och kör visst fortfarande samma hit. Enda anledningen att åka till Danmark är att Tyskland ligger nedanför så man kan köpa billig öl.

  SvaraRadera
 22. Den vispade äggvitan på glassen heter GUF. Och smakar satan, så undvik att få guf på din glassboll.

  SvaraRadera
 23. Nej nej, guf smakar underbart om det är smaksatt med jordgubbe.
  Danskar har en förkärlek för att ifrågasätta det mesta. Inte för att de inte tror på vad du säger, men för att få igång en diskussion. Eller som en flygvärdinna har beskrivit det i en bok: när vi börjar närma oss destinationen, och man ber passagerna sätta stolsryggen rak och fälla upp bordet och inte använda toaletten, så lyder de flesta. Danskar däremot tar det som en uppmaning till att ifrågasätta och diskutera

  SvaraRadera
 24. Danskar har mycket få hämningar jämfört t.ex med finnar. Nakenhet ska man inte skämmas för, känslorna flödar och det förväntas att man gärna vill dela med sig av sig själv, sina upplevleser och åsikter.
  Danskarna älskar "fælles" saker (saker man kan göra tillsammans med andra). Fællesmiddag, fællesferie, fælles hit och dit. Ung som gammal ska delta om det ordnas lekar på en fest.
  Danskarna är bra på att skratta åt sig själva, och kan med underbar ironi och humor förgylla en hel dag. Cynism och ironi och humor i en salig röra, och roligt blir det.

  SvaraRadera
 25. Under hela min tid här i landet har jag upplevt att "allt mitt är ditt" attityden verkligen lever och mår bra här. Varför se problem när man kan se lösningar? "Det skal nok gå, det hele" är en mycket använd fras.

  SvaraRadera
 26. Danskar har en lite dubbelmoralisk inställning till dethär med sundhet. De berättar gärna och ofta om sina ekologiska/hälsosamma/sunda val och skäller på oss andra här i DK som inte orkar vara så himla sunda hela tiden. Samma människor(alltså de "supersunda hälsosamma typerna" röker dock oftast som borstbindare och när man påpekar att DET inte är speciellt sunt(och inte passar ihop med vad de just har berättat om), så vill de under inga omständigheter höra om det och tycker att man inte ska blanda sig i vad de gör.

  SvaraRadera
 27. Det finns lika mycket vägskyltar i Danmark som i Finland, så den kommentaren som fanns högre upp stämmer inte.
  Danskarna tycker väldigt väldigt mycket om sina "gul-plade biler" (dvs där var det bara finns 2 säten och resten är bagagerum) och "dele-bil" är också populärt (där var man i ren kollektiv anda har en gemensam bil som alla i huset kan låna)
  Kollektiv är poppis i Danmark.

  SvaraRadera
 28. Hej André, hvis du vil vide noget om hvordan andre opfatter Danskere, så er du allerede dækket godt ind. Hvis der ellers er noget du gerne vil vide om os må du gerne spørge mig. Hej fra Sandra

  SvaraRadera
 29. Minns jag inte helt fel så heter deras högerparti venstre (as in vänster) och när de skriver Kungen i lagtext betyder det egentligen regeringen. Försökte läsa dansk lagtext med det var bara kungen hit och dit hela tiden.

  SvaraRadera
 30. Kommentar till ovanstående om kungen...Danmark har ju ingen kung, "bara" drottning och prins.

  SvaraRadera
 31. Ja, men just därför är det ju extra roligt att det bara står kungen överallt i lagen... Duh ;) Om "kungen" är en eufemism för regeringen så är det småkul - om de med "kungen" faktiskt menar just kungen och ingen annan så är Danmark ett sjuhelsikes maktlöst land eftersom de inte ens har nån sån. Typ "All makt tillfaller kungen! Eh, vänt lite, har vi nån sån...?"

  SvaraRadera