måndag 16 januari 2012

En text för er som kan finska!

Meitä suomenruotsalaisia kohtaan on paljon ennakkoluuloja. Esimerkiksi se että me kaikki olemme hirveän rikkaita, elämme suomenkielisiä pidempään ja kesäisin me vaan purjehdimme ja laulamme snapsilauluja. Kaikkihan tietävät, että Suomen kaikki 300 000 ruotsinkielistä valloittavat meren kesällä tehtävänään purjehtia ja laulaa snapsilauluja. Ja snapsilaulu raikaa, koska joka ikinen suomenruotsalainen osaa vähintään 17 snapsilaulua ulkoa. Teidän suomenkielisten mielestä tämä varmaan vaikuttaa, kummalliselta, mutta kaikelle on selityksensä.

Suomessa on rumaa puhua rahasta, mutta ei suomenruotsalaisten keskuudessa. Me puhumme avoimesti siitä, miten paljon rahaa meillä on. Mutta miten me voimme olla niin rikkaita, kun emme tee rehellistä työtä niin kuin suomenkieliset? En varmaankaan saisi, mutta aion silti paljastaa teille, suomenkieliset ystäväni, meidän salaisuutemme. Aina kun suomenruotsalainen syntyy, tippuu taivaasta tähtönen. Kun tähtönen pääsee maan ilmakehään, se muuttuu hyväksi haltijaksi, joka tuo hopearahan lapsukaiselle. Kun lapsi täyttää 18 vuotta hän saa purjeveneen vanhemmiltaan ja hänen täytyy yksin osata purjehtia Ahvenanmaalle, pienelle saarelle nimeltä Kökar. Kökar-saarella asustelee nimittäin pieniä ruskeita lumottuja oravia. Saarelle saavuttuaan nuorukaisen on löydettävä peikko nimeltä Lill-Mattsson ja vaihdettava hopearaha oravaan. Mutta peikko Lill-Mattsson ei vaihda hopearahaa oravaan, jos nuorukainen ei lausu 17 snapsilaulua ulkoa. Kun nuorukainen on läpäissyt snapsikokeen, hän purjehtii oravan kanssa takaisin mannermaahan. Ja kun hän on tullut kotiin, hänen on hukutettava orava saunaämpäriin, joka on täytetty kamomillateellä, ja silloin lumottu orava muuttuu 100 kultarahaksi. Nämä rahat vaihdetaan Aktia Pankissa, ja ainoastaan Aktia Pankissa, euroihin. Riippuen vähän sen päivän kullan hinnasta nuorukainen saa suurin piirtein 950 000 euroa käteen. Mikä on ihan kiva starttiraha.

Aktia Pankista saa hän rahan lisäksi maagisen taikasormustimen. Taikasormustimen pienet sveitsiläiset albiino-kääpiöt ovat valaneet Matterhorn-vuoren uumenissa ja jos nuorukainen juo taikasormustimesta samaa kamomillateetä johon orava hukutettiin, hän ei koskaan saa alkoholiongelmia, peräpukamia, ripulia, migreeniä, ongelmia lonkkanivelen kanssa, liikavarpaita, kuivia huulia, tinnitusta, hyttysenpuremia, klamydiaa, huonoa kuuloa tai tarvetta tehdä itsemurhaa. Kuten arvaatte, jokainen suomenruotsalainen on juonut sormustimesta kamomillateetä.

Nyt ehkä ymmärrätte, miksi me elämme pidempään, olemme varakkaita ja rakastamme snapsilauluja ja purjehtimista. Ainut asia, jota kadehdin teissä suomenkielisissä, on teidän kykynne tarinoida. Sen taidon minäkin suomenruotsalaisena mielelläni oppisin.

11 kommentarer:

 1. Lill-Mattsson, hahahaha! Så jäkla bra! Och den har ju fått rätt mycket spridning på FB.. :)

  SvaraRadera
 2. Fyndigt och alldeles underbart! Jag citerar min kollega: "Han måste ha tagit några glas när han skrev det där."

  SvaraRadera
 3. fröken nytta: hehe. jag var nog om jag minns rätt spiknykter. men den tog längre tid än vad man kanske tror.

  SvaraRadera
 4. Otroligt bra text, men tyckte att jag läst denhär i någon tidning ? Kan jag ha rätt ?

  SvaraRadera
 5. Eddie: jajjamensan. den publierades i en bilaga till nån tidning (Pirkka om jag minns rätt) för flera år sedan.

  SvaraRadera
 6. Den är fin. Själv blir man ju lite besvärad när man inser att man måste ha gjort nåt steg fel då man t.ex. har torra läppar på vintern...

  SvaraRadera
 7. snart till åbo för faaaan! jejejejejje! helt liekeis!

  SvaraRadera
 8. Heidi: jaa. du har nog lite finska rötter isåfall :)

  anonym: Skall du till åbo? eller jag?

  SvaraRadera
 9. Mainio teksti! Myös umpisuomalaisilla silmillä luettuna. :D

  SvaraRadera